Közép-Európa Beatles múzeuma

A hosszú és kanyargós út (009) |

Sze 16, 2018

Nagy örömünkre szolgál, hogy mernyei barátunk Fehér Attila rendelkezésünkre bocsátotta az általa összeállított ‘A Hosszú és kanyargós út” című, a Beatles történetét feldolgozó könyve kéziratát, amit itt a blogon két hetente folytatólagosan közölni fogunk. Reméljük minél többeteknek fog örömet okozni, úgyhogy utazásra fel! Irány Liverpool és ha tetszett, látogassatok el hozzánk Egerbe, az Egri Road Beatles múzeumba is! Köszönjük Atesz!

 

A hosszú és kanyargós út

Szerkesztette: Fehér Attila

 

1962. június 6-án találkoztak először George Martinnal. Rendesen felkészültek a játékra, de a hamburgi út után, már nem nagyon kellett felkészülés. Ezúttal nagyon jól játszottak, ezt Martin is észrevette, de azt is, hogy nagy tudásbéli különbségek vannak az együttesen belül. Például a dobos és a többiek játéka között. De az arcáról nem lehetett semmit leolvasni. George Martin szerződést kötött velük és kitűzték a felvétel napját, de előtte még történt egy változás.

George Martin: “Valószínűleg Pete Best volt a legjobb képű köztük, nagyon hallgatag volt, de meg volt a maga bája.”

Bill Harry: “Kezdetben Pete Best volt a Beatles legnépszerűbb tagja Liverpoolban. Amikor a Beatles fellépett az összes lány Peteért sikoltozott.”

George Martin: “De nem dobolt túl jól, ugyanakkor a csapat nem volt elég feszes, szükségük lett volna arra az összetartó erőre, amit egy jó dobos tud biztosítani. Így azt mondtam Briannek, hogy szerzek egy másik dobost a felvételre, felőlem, az szerepel velük a színpadon, aki akar, de a lemezre valaki mást vegyünk fel. És csak később tudtam, hogy tőlem függetlenül, amúgy is ezt latolgatták.”

A Beatles új dobosa Richard Starkey lett. Liverpoolban inkább Ringo Starr-ként ismerték. Ringo Liverpool egyik nyomornegyedében született, de gyerekkora nagy részét kórházakban töltötte. Amikor a Skiffle őrület elindult dobfelszerelést szerzett, és a helyi együtteseknél játszott, míg végül beszállt a Rory Storm és a Hurricanesbe, amelyik a Beatles legfőbb riválisa volt Liverpoolban.

Ringo: “Az anyám azt mondta, hogy miattam tört a második világháború, mert akkor születtem, amikor a világháború kezdődött. Legelső emlékem az, hogy gyerekkocsiban tolnak. Anyám, nagyanyám és nagyapám voltak velem. Nem tudom hol történt, de nyilván valahol vidéken, mert egy kecske vett üldözőbe minket. Mindenki nagyon félt tőle, én is. Ez aligha történhetett Liverpoolban. Apai és Anyai ágon egyaránt szegény munkáscsaládból származom. Az anyai nagyanyám volt a legszegényebb tizennégy gyereket szült. Apám cukrász volt, cukorban nem volt hiányunk a háború alatt, hároméves koromban apa úgy döntött eltűnik, és odébb állt, így anyámnak mindenféle munkát el kellett vállalnia, hogy ruházni és etetni tudjon. Kezdetben szép nagy három hálószobás házban laktunk, de miután apám elment anyám nem tudta fenntartani. Addig munkáscsaládnak számítottunk, de az úgy volt Liverpoolban, ha az embert elhagyta az apja egyből alsóbb osztályba került. Így aztán kisebb kétszobás családi házba költöztünk. Csak dobolni akartam, és ha bementem egy boltba csak a dobokat figyeltem, rá se néztem semmi másra”

Hamburgban többször találkozott a Beatles tagjaival, és amikor dobos hiányuk volt be is szállt játszani hozzájuk, így a fiuk is tisztába voltak a tehetségével, amikor úgy határoztak, hogy Pete-t Ringóra cserélik le. Epstein működése nyomán több meghívást kaptak, mint valaha. Júniusban kezdődött első turnéjuk a Top Rank hálózat koncert termeiben. Ez azt jelentette, hogy az egész országot bejárták. 1962. augusztus 18-án a független Brit tévétársaság a GRANADA filmfelvételt készített az együttes Cavern Club béli koncertjéről. A zsúfolásig megtelt pincében azonban annyira rosszak voltak a fényviszonyok hogy a filmet nem tudták felhasználni, és addig elő sem vették újra, amíg a Beatles híres nem lett, annyira, hogy a felvétel szemcséssége már kevesebbet számított, mint ritkasága.

 

 

1962. szeptember 4-én a Beatles visszatér Londonba, hogy elkészítse első lemezfelvételét. George Martinhoz már Ringóval állítottak be, a megbeszélt lemezfelvételre, de mivel George Martin, nem tudott a cseréről ezért már berendelte a felvételre Andy White stúdiódobost. És közölte hogy vele fogja a felvételt felvenni. Végül a fiuk addig győzködték, amíg készült egy felvétel Ringo dobolásával is. A kiadott kislemeze a LOVE ME DO címet kapta.

George Martin: “Persze tudatában voltam, annak hogy ez a szám nem az a bombasiker, amit én keresek.”

 

folytatása következik

Part 8 / Part 10


Minden jog fenntartva – © Fehér Attila engedélye szerint kizárólagosan csak az Egri Road Beatles Múzeum honlapján leközölhető.