Közép-Európa Beatles múzeuma

A hosszú és kanyargós út (P003) |

feb 19, 2018

Nagy örömünkre szolgál, hogy mernyei barátunk Fehér Attila rendelkezésünkre bocsátotta az általa összeállított ‘A Hosszú és kanyargós út” című, a Beatles történetét feldolgozó könyve kéziratát, amit itt a blogon két hetente folytatólagosan közölni fogunk. Reméljük minél többeteknek fog örömet okozni, úgyhogy utazásra fel! Irány Liverpool és ha tetszett, látogassatok el hozzánk Egerbe, az Egri Road Beatles múzeumba is! Köszönjük Atesz!

 

A hosszú és kanyargós út

Szerkesztette: Fehér Attila

 

 

Hamarosan Paul is a kemény rock and roll bűvöletébe esett, és olyan zenét akart játszani, mint az új hősök: Little Richard, Eddie Cochran vagy Buddy Holly.

1957 nyarán Paul részt vett egy egyházi rendezvényen a közeli Wooltonban. Aznap a Quarrymen szórakoztatta a közönséget. Egy közös barát révén Paul megismerkedett Johnnal. Pault lenyűgözte, hogy Johnnak együttese van, Johnt lenyűgözte hogy, Paul fel tud hangolni egy gitárt. A következő héten Paul belépett a Quarrymenbe.

Paul:John erősen rövidlátó volt. Hordott is szemüveget, de nyilvános helyen nem viselte. Amíg meg nem látta, hogy Buddy Holly is szemüveges, hülyén érezte magát benne. Emiatt örökké nekiment valaminek és próbált viccet csinálni belőle. Amikor a gyerekkorunkról beszélgetünk, rájöttem, hogy az enyém sokkal meghittebb volt.”

Első együtt töltött évük nem volt sem lenyűgöző, sem varázslatos. Még iskolások és minden fellépésért meg kell küzdeniük. Buszon cipelik a szerelést, szenvednek az érzéketlen közönségtől. Ritkán kapnak fizetséget, de világhírről ábrándoznak. A Quarrymen ábrándjait csak tovább táplálja, hogy olyan híres amerikai művészek érkeznek Angliába, mint például Bill Haley.

Az Amerikai Egyesült Államokban nehéz idők járnak a rock and roll-ra. Elvis Presley bevonul katonának, Chuck Berry-t letartóztatják, Richie Valens, Big Bopper és Buddy Holly repülőgép szerencsétlenség áldozatai lesznek. Jerry Lee Lewis tizennégy éves unokahúgával kötött botrányos esküvője miatt kerül a támadások kerszttüzébe.

1959-re a régi sztárokat tinibálványok új nemzedéke váltja fel. Jól fésültek és ártatlanok. Az amerikai zeneipar termékei, amely meg akarja szelídíteni a rock and roll-t.

A londoni zenei divat is őket majmolja. A ’Living Doll’ Cliff Richárdnak a brit popzene aranyifjának egy millió példányban eladott lemeze. Míg Anglia nagy része Cliffre és a popzenére figyelt, a liverpooli fiatalok továbbra is ryhtm and blues hallgattak.

 

Ringo: “Sok Country és Westernt hallgattam, aztán jött a Skiffle.

Gerry Marsden: Olyan előadóktól játszottunk, mint Ray Charles, Fats Domino, Jerry Lee Lewis. Liverpool kemény hely volt és mi elszántan játszottunk kemény zenéket.”

Bill Harry (a Mersey Beat újság szerkesztője): „A hajók rendszeresen jártak át az Államokba, rengeteg liverpooli dolgozott ezeken a hajókon. Mindig mesés lemezekkel tértek haza és ezek a lemezek csak a liverpool-i srácoknak voltak meg. Az együttesek lecsaptak ezekre, csupa jó Gene Vincent, Eddie Cochran lemezekre, és gyorsan lekoppintották.”

Az egyik ilyen lemezmásoló banda a Quarrymen volt, ami ekkor négy tagból állt. John és Paul ritmusgitáron játszott, míg a két új tag közül az egyik a tizenhat esztendős szólógitáros George Harrison, a másik John főiskolai barátja Stuart Sutcliffe volt.

George Harrison-t osztálytársai csak úgy ismerték, mint a srác, akinek az apja az iskola buszt vezeti. George négy gyermek közül a legfiatalabbként a család kedvence volt. Már kiskorában is önálló és visszahúzódó természetű.

George: “Apám buszsofőr volt abban az időben, egy dimbes-dombos utcában laktunk az Arnold Grove-on. A mi házunk nagyon kicsi volt. Két lépcső elől, kettő hátul, egyenesen a járdára lehetett lelépni. Az utcai szobát egyáltalán nem használtuk. Ott tartottuk egy nagy szekrényben a szép fehérneműt, mindig hideg volt benn, és sosem lépett be oda senki. Inkább a konyhába tartózkodtunk, mert ott meleg volt. Ott főztük a teát egy kis vaskályhán. Bármilyen szám is ment, mindig figyeltél rá, mert cukrot sem lehetett kapni, nemhogy rock and roll lemezt. Angol zeneszám, mint olyan nem is létezett. Az első, amit annak lehet nevezni Cliff Richard Move itt-ja volt, ez előtt senmmi sem volt. Azt hallgattad, ami a rádióban ment, mert akkoriban a rádió volt a fő dolog.”

George 1956-ban szerezte első gitárját. A gitározás nem ment neki olyan természetes könnyedséggel, mint barátjának Paul McCartney-nak, de türelmes volt és elszánt.

folytatása következik

Part 2 / Part 4


Minden jog fenntartva – © Fehér Attila engedélye szerint kizárólagosan csak az Egri Road Beatles Múzeum honlapján leközölhető.