Közép-Európa Beatles múzeuma

A hosszú és kanyargós út (P004)

feb 26, 2018

Nagy örömünkre szolgál, hogy mernyei barátunk Fehér Attila rendelkezésünkre bocsátotta az általa összeállított ‘A Hosszú és kanyargós út” című, a Beatles történetét feldolgozó könyve kéziratát, amit itt a blogon két hetente folytatólagosan közölni fogunk. Reméljük minél többeteknek fog örömet okozni, úgyhogy utazásra fel! Irány Liverpool és ha tetszett, látogassatok el hozzánk Egerbe, az Egri Road Beatles múzeumba is! Köszönjük Atesz!

 

A hosszú és kanyargós út

Szerkesztette: Fehér Attila

 

 

Paul: „George Harrisont az autóbuszról ismertem meg, Amikor iskolába mentem, mindig egy megállóval utánam szállt föl. Aztán mivel majdnem egyidősek voltunk szóba elegyedtünk. Egy kicsit félvállról beszéltem vele, mert én voltam az idősebb és ezt a hibámat nem vetkőztem le. De ha az ember tizennégy évesen ismer meg valakit és az egy évvel fiatalabb, akkor később nehéz tudomásul vennie, hogy felnőtt.”

Édesanyja éjszakákon átvirrasztott vele, míg George-nak sikerült megtanulni néhány Buddy Holly számot.

George: „Apám is gitározott matróz korában. Aztán amikor nem kapott munkát hajón akkor felhagyott a tengerészettel és a gitárt is eladta. Amikor elkezdtem játszani, eszébe jutott, hogy van egy barátja, aki jól tud gitározni. Fölhívta hát, én meg azután eljártam a boltjába csütörtökön, amikor zárva tartott és olyankor sok időt töltöttünk együtt. Legalább két-három órán átfoglalkozott velem folyamatosan új akkordokat mutatott nekem. Akkor már megismerkedtem Paul McCartney-val a buszon az iskolából haza felé menet. Akkoriban a busz még nem ment el a mi lakótelepünkig így még jó húsz percet kellett gyalogolnom hazáig.”

George mindenhová követte a Quarryment abban a reményben, hogy csatlakozhat hozzájuk. De John Lennon leginkább tacskóként kezelte a mindössze tizennégy éves srácot. Végül nem csak azért vették be, mert jól gitározott, hanem azért is, mert az anyja elviselte, az együttes zajos próbáit.

John: „Képzőművészeti suliba jártam öt évig, amolyan bent lakásos suli volt, csak Jazzt engedtek hallgatni rock and rollt nem, akkoriban ez bűnös dolognak számított. Úgy hát behülyítettük őket, hogy amit hallgatunk az blues.

Én már egy csoportot szerveztem ennek én voltam a szólistája, és a vezetője, találkoztam Paullal és én döntöttem el, és persze ö is, hogy benne legyen a bandába. Hiszen okosabb volt egy olyan fickót beengedni, mint azok, mint akikkel eddig voltam együtt.

Mi legyen erősebb a banda vagy én? A döntés az volt, hogy bevesszük Pault és a banda, legyen erősebb. Azután Paul bemutatta George-ot, és Paullal együtt hoztuk meg döntést, hogy bevesszük-e George-ot. Meghallgattam George játékát megkértem, játsszon valami dögöset, és bevettük őt is.”

George: „Kamaszodtam éppen, amikor először hallottam Fats Domino Im a love again című dalát, azt lehet mondani ez volt az első rock and roll szám, amit hallottam.”

Paul: „Emlékszem kölyök koromban valaki mutatott egy képet egy zenei újságban Elvisről. Azt hiszem a Heartbreak Hotel reklámja lehetett. Ránéztem és azt gondoltam, de jól néz ki.”

John: „Tizenhat éves koromban Elvis volt a minden, a pasas, aki seggriszálva énekli a Hound Dogot, meg a That’s allright a Mama-t azokat a korai nótákat. Ez ő, a guru, akire vártunk. Eljött a Messiás.”

Stuart Sutcliffe John osztálytársa és a Liverpooli Művészeti Főiskola, legígéretesebb diákja volt. Csak azért érdeklődött a rock and roll iránt, hogy társai előtt fokozza bohémságának látszatát. Gitározni nem tudott, de rögtön bevették, amint vett egy gitárt abból a pénzből, amit egy helyi kiállításon nyert. Jöttek az új tagok, és név is megváltozott, először Johnny and the Moondogs, aztán Silver Beatles, és végül 1960-ban Beatles. John: Sokan kérdezték, honnan származik a Beatles név. Most eláruljuk a titkot: Egy látomásnak köszönhető. Megjelent egy lángoló lepényen üldögélő fickó, és így szólt: „Mostantól a nevetek Beatles lesz- Határozott névelővel.

Paul: „A nevet ketten találták ki: John és Stuart, 1960-ban. Egy áprilisi estén közölték velünk: Arra gondoltunk, hogy mostantól nevezzük az együttest Beatlesnek. Úgy hangzik, mint a bogarak. Hmm, egy kicsit gusztustalan, nem? Ugyanakkor nem baj, ha kettős jelentésű, hiszen kedvenc együttesünk, a Crickets neve is kétértelmű: egyfelől krikettjátékot jelent, más felől azt: Tücsök. Úgy gondoltuk, hogy ez ötletes, sőt kissé irodalmias név lesz.”

folytatása következik

Part 3 / Part 5


Minden jog fenntartva – © Fehér Attila engedélye szerint kizárólagosan csak az Egri Road Beatles Múzeum honlapján leközölhető.