Közép-Európa Beatles múzeuma

Az első amerikai látogatás

feb 12, 2018

Az Egerben található Egri Road Beatles Múzeum hivatalos blogja bemutatja

Fehér Attila

Az első amerikai látogatás

 

Előzmények:
1963 végére Angliában már minden a Beatlesről szólt. A lemezeik döngették a slágerlisták csúcsait. A koncertjeiken sikoltoztak a rajongók, és egymást taposták, hogy jegyhez juthassanak.De Amerika hallgatott, hiába küldte át George Martin a legnagyobb slágereiket kiadásra, a Capitol hallgatott, és nem foglalkozott vele, így csak kisebb kiadók jelentették meg.

Amikor visszatértek 1963 október végén Svédországból, ahol sikeres koncerteket adtak, a repülőtéren több ezer fiatal fogadta őket, ennek a rajongásnak szemtanúja volt Ed Sullivan aki akkor éppen a repülőtéren tartózkodott. Mindjárt arra gondolt, hogy be kéne ezt mutatni a show műsorába.
Ezért felvette a kapcsolatot Brian Epstein irodájával, és megegyeztek egy fellépés sorozattal, Amerikában. Viszont Brian kikötötte, a megfelelő reklámot, ami a fiúk megérkezése előtt már kezdetét veszi.
1964 januárjában az együttes Franciaországban koncertezett, és bár az első koncertek nem voltak a legsikeresebbek, a végére szépen felpörgették, a hallgatóságot.

Február elsején amikor megérkezett a hír, hogy az I Want To Hold Your Hand a slágerlisták első helyére került, ez örömhír volt, így csaptak egy nagy bulit. Lefényképezkedtek az amerikai zászló előtt állva, és egy karosszékben ülve.

Február 7-én, mire a gépük leszállt a Kennedy repülőtéren a Capitol már kiadta a Meet The Beatles albumot amely aranylemez lett, és 3000 tinédzser, újságírók és fotóriporterek hada várta a négy gombafejűt.

A tranzitváróban egymást taposták, hogy fényképet készítsenek róluk és ostobábbnál ostobább kérdéseket tegyenek fel, de a fiúk remekül állták a támadást.

A szállásukig a Plaza hotelig rendőrsorfal és sikitozó rajongók kísérték őket. Csak a szállodába volt egy kis nyugalmuk, ahol rádiós interjút készített velük Londonból Brian Mathew. Folyamatosan hívták a Win10 rádiót, ahol Murray The K műsorában telefonáltak be, aki sokat tett azért hogy népszerűek legyenek.

Később a Central parkba mentek fotózásra, George kivételével, aki megfázott, és a szállodában maradt. Majd Ed Sullivannal találkoztak, és elkezdték a próbát beállást a showműsorra. George-ot a kamera beállás alatt Neil Aspinall helyettesítette.

A február 9-i Ed Sullivan Show minden néző rekordot megdöntött 73 millió nézte a Beatles bemutatkozó műsorát. A Show megkezdése előtt Elvis és az Ezredes táviratban gratulált a fiúknak.

Két részben adták elő a dalaikat, a show első részében, majd a másodikban ismét.

Két nappal később Washingtonba utaztak, hogy első élő koncertjüket adják. Egy boksz ring volt a színpad,ahol mindig újabb irányba fordultak, hogy minden néző jól lássa őket, Ringonak egy kör alakú emelvényen kellett játszani, amit folyamatosan forgattak.

Visszatértek New Yorkba, ahol a Carnegi Hallban adtak két koncertet. Közben a rajongók folyamatosan követték őket, megállás nélkül ment a sikitozás.

Majd ismét egy nagyobb utazás várt rájuk a télből a nyárba. Miami Beach, ahol a második Ed Sullivan Show fellépése várt rájuk.

A Deaville Hotelben, végre pihentek, napoztak és úszómedencében fürödtek úsztak, több fotót készített róluk Hoffmann Dezső aki ekkor velük utazott hogy megörökítse az első látogatásukat az államokban.

A második show műsor délutáni próbáját szintén közönség előtt tartották, akik szinte egy percig nem voltak csöndben, Lennon ki is szólt nekik két dal felkonferálása között. Az élő show műsor ugyanolyan sikeres volt mint a korábbi New Yorki műsor.

A műsor után a fiuk pihentek, meglátogatták Cassius Clay-t aki a Sonny Liston elleni mérkőzésére edzett. Majd miután még két napot pihentek a napos Floridában, ahol hajókáztak is, sok fotót készítettek, február 22-én dicsőségesen tértek vissza Angliába.

Ahol a hazai rajongók még nagyobb szeretettel fogadták hőseiket.

Amerikában tartózkodásuk alatt a slágerlista első 5 helyén Beatles dal volt.

 


Minden jog fenntartva – © Fehér Attila engedélye szerint kizárólagosan csak az Egri Road Beatles Múzeum honlapján leközölhető.