Közép-Európa Beatles múzeuma Egerben

Eger

All You Need Is Love

EGER : LÁTNIVALÓK, NEVEZETESSÉGEK

 

 

Eger Látnivalók – egri látnivalók Eger, Heves megye székhelye, az Észak-Magyarországi-régió megyei jogú városa.

Eger a török idők óta ismert fürdőváros. Hazánk műemlékekben gazdag barokk ékszerdoboza, kiemelt oktatási és kulturális központ. A régió második legnépesebb városa (Kb. 54.500 fő). A tengerszint feletti magasság: 165 m.

A város környéke már az őskorban is lakott volt. Nevének eredete, többek szerint az éger(fa) szóból sz ármazik, ugyanis a mai napig több nagyobb területű égeres található a várost körül ölelő területeken. Budapestről az M3-as autópályán kicsivel több, mint másfél óra alatt meg lehet tenni a 135 km-es távot. Eger látnivalókban rendkívül gazdag város.

  

Az egri borvidék

 Eger Látnivalók – egri látnivalók

Az egri borvidék a legjelentősebb magyar borvidékek egyike, a középkor óta gazdag hagyománnyal rendelkezik. Az Egri Bikavér külföldön is ismert márkané v. A 22 160 hektár (ebből 18  302 ha I. osztályú) teljes területéből napjainkban mintegy 6000 hektár a szőlőültetvény. Eger mellette, további 19 község tartozik hozzá. A vidék ökológiai adottságai ugyan inkább a fehér boroknak kedveznek, mégis, épp egy vörös bor, az Egri Bikavér a térség ikonikus bora. Riolittufa talajba vájt pincékben, Eger föld alatti pincelabirintusában érlelődnek ma is a kiváló egri borok. A pincéken keresztül a föld alatt is bejárható a város.

A Szépasszony-völgyEger legnagyobb kiterjedésű, összefüggő borpincés területe. A név eredete nem tisztázott. Egyes elképzelések szerint egy híresen szép úrhölgyről kapta a nevét, aki meglehetősen kikapós életet élt. Szintén egy szép asszony annak a változatnak a főszereplője is, mely szerint ez az asszony itt árusította a borát a szőlőművelők és a parasztok számára. Olyan magyarázat is létezik, amely szerint a név egyenesen egy ősi vallási kultuszban gyökerezik, ugyanis a szerelem istennőjének bemutatott áldozat helye volt a völgy.

A ma közel 200 pincét számláló Szépasszony-völgy az elmúlt évszázadokban szorosan összekapcsolódott az egri borok hírnevével. Azon egri borok hírnevével, mely számos költőnket megihlettek már, például Petőfi Sándort, Vörösmarty Mihályt és Kányádi Sándort is. Ma már nem csak a borok miatt érdemes felkeresni a völgyet: számtalan szabadtéri program, a szabadtéri színpad a programjaival, díszpark, vásártér várja a vendégeket. Egy jó kis kulturális program, például a Beatles múzeum megtekintése után a legjobb levezetés egy pohár bor a Szépasszony-völgyben.

 

Eger történelmi háttere

 

Eger már a X. századtól lakott volt, sőt, a XI.századtól minden bizonnyal jelentős település lehetett, hiszen Szent István királyunk az első püspökségeinek egyikét itt alapította. A középkorban már a városhoz tartozott a teljes északkeleti országrész. A tatárjárás sajnos itt is megtizedelte a lakosságot, ezért is engedélyezte IV. Béla király a dúlás elmúltával kővár építését. A vár az ország három részre szakadása idején fontos végvári pozíciót töltött be.

Dobó István parancsnoksága alatt, alig több, mint 2100 védője, 1552-ben visszaverte a sokszoros erőfölényben lévő török sereget. Az ostrom történetét Gárdonyi Géza az Egri csillagok című híres művében dolgozta fel. 1596-ban újabb török ostrom következett, ahol Balassi Bálint és védői vereséget szenvedtek és így a város 91 éven át az Oszmán-Birodalom részét képezte.

A Rákóczi szabadságharc ideje alatt (1703-1711) Eger volt a felszabadult országrész központja. 1705-ös keltezéssel innen indult útjára az első magyar hírlap, az Igazmondó Merkúriusz (Mercurius Veridicus). A 18. század a fellendülés és virágzás korszakát hozta Egerbe. A különleges látnivalót ígérő barokk városképet Eger püspökei alakították ki. 1963-ban a várost védett barokk városnak nyilvánították. Ennek köszönhető, hogy a belváros nem lett elrondítva az oda nem illő szocialista-realista épületek látványával.

 

Egri turizmus

 

 

Eger számos látnivalót, kikapcsolódási és kulturális lehetőséget biztosít az odalátogatók számára. Számos múzeum, templom, kulturális intézmény és egy gyönyörű fürdő áll a turisták rendelkezésre. A vendégéjszakák számát tekintve Eger folyamatosan egyre jobban szerepel az idegenforgalmi adóbevallások kimutatásai alapján, ma már évek óta hazánk öt leglátogatottabb turisztikai célpontja között van.

 

Az egri vár

 

A magyar történelem és kultúra meghatározó jelentőségű vára. A város fölé magasodó falai között számos kiállítás tekinthető meg, amelyek meglátogatása során ezer év magyar kultúrtörténeti emlékeit, történelmi és művészeti látnivalóit fedezheti fel az érdeklődő.

Az egri Várhegyen a 13. században csak kisebb erősség volt. A Szent János evangélista tiszteletére szentelt, háromhajós, román stílusú székesegyházat föltehet ően Szent László király idején, a 11. század végén emelték. A magas kőfalakat a tatárjárás után, az országos újjáépítés részeként, az egri püspök parancsára emelték a püspökség védelmére.

A 16. század első felében külső és belső részre osztották, a védműveket Alessandro Vedani tervei alapján korszerűsítették. Eger élére 1548-ban nevezték ki Dobó Istvánt várkapitánynak. A török csapatok 1552 szeptemberében vették ostrom alá az egri végvárat, de a védők visszaverték próbálkozásaikat. Mire az ostromlók elvonultak a vár alól, a falak többsége súlyosan károsodott. Hiába erősítették meg újra, 1596-tól mintegy 100 évre török kézre került. Jelentős szerepet játszott a II. Rákóczi Ferenc vezette szabadságharc idején, de ekkor már csak a belső vár állt. A vár ezután folyamatosan pusztult. Köveit széthordták a környékbeli építkezésekre.

A vár modern kori rekonstrukciója 2009-ben kezdődött, a 2014 végén zárult első ütemben készült el. A látogatók elől évtizedek óta elzárt Török kert rekonstrukciója, a vársétány, felépült a fegyvertár, befejeződött a közművek cseréje, és elkészült a Szép-bástya rekonstrukciója is. A 2016. május 8-án lezárult második ütemben az aknafolyosó meghosszabbításával a Dobó utca 12. szám alatti épületből is feljárás nyílt a várba. Az aknafolyosó egy része korábban is látogatható volt, ám annak déli vége még a vár 1596-os ostroma során beomlott, így ez a rész 420 év után lesz ismét járható. Az Egri Vár 2014-től Nemzeti Emlékhely, az 1552-ben a török sereg felett aratott győzelem kultuszhelyeként.

 

Egri templomok

 

Az egri egyházmegyét Szent István király alapította 1004-ben. A székesegyház a mai vár helyén épült, ám a történelem viharai többször lerombolták. Eger és az egyházmegye lakosságának jelentős növekedése tette szükségessé nagyobb templom építését, amelyet Telekessy István kezdett meg, majd Erdődy Gábor fejezett be 1727-ben. A 19. század elején az egri főpásztor érseki rangot kapott, ezután indult a mai bazilika épületének építése. Pyrker János László érsek Hild Józsefet bízta meg a kivitelezéssel. A főszékesegyház 6 évig épült, 1837. május 6-án szentelték fel. A főszékesegyház 1970-ben nyerte el a bazilika címet.

Eger Látnivalók – egri látnivalók

A Pyrker téren álló bazilika az ország 3. legnagyobb egyházi épülete, egyedülálló látnivaló. 55 méter magas tornya mégis csak a második legmagasabb a városban, ugyanis a Dobó téren álló 57 méteres minorita templom a városháza tövében egy orrhosszal megelőzi azt.

   

 

 

 

Múzeumok

 – Az egyik leghíresebb látnivalója a műemlékké nyilvánított Egri várban kiállítottDobó István vármúzeum. Itt a hős végvári évek mindennapi életét, valamint a vár földalatti labirintus rendszerét ismerhetik meg a látogatók. A várban található az Egri képtár is, hazánk egyik legjelentősebb képzőművészeti gyűjteménye.– A Város a város alatt kiállítóhely az egykori érseki pincerendszerben található, bejárata a Bazilikához fölvezető lépcsősor mellett nyílik.– IdőalagútKopcsik Marcipánia– A Líceum épületében található, a Főegyházmegyei Könyvtár és annak Barokk terme– Az egyetem épületében található meg a Spekula Csillagvizsgáló és a Camera obscura…. és természetesen az Egri Road BEATLES MúzeumÁllandó egri rendezvények:

 • Egri Tavaszi Fesztivál (március vége, április eleje)
 • Agria Nyári Játékok (egész nyáron)
 • Erlau Táncfesztivál (július vége, augusztus eleje)
 • Az Egri Bikavér Ünnepe (július közepe)
 • Középkori Piactér (július vége)
 • Végvári vigasságok (július vége)
 • Fesztivál a barokk Egerben (július-augusztus)
 • Szépasszonyvölgyi Fesztivál (augusztus közepe)
 • Bormustra az egri Piacz-on (augusztus közepe)
 • Slow Film Festival /2007-ig Filmművészeti Nyári Egyetem/ (augusztus)
 • Agria Nemzetközi Néptánctalálkozó (augusztus vége)
 • Eger Ünnepe (szeptember közepe) – civil fesztivál
 • Egri Vár Napja (október 17.) – a vár összes múzeuma ingyenesen látogatható

Facebbok Reviews

Egri Road Beatles Múzeum - EGER
5.0
powered by Facebook
Andi Kiss
Andi Kiss
2019-03-08T23:59:57+0000
Szuper hely. Nem csak Beatles fanoknak. 😉
Mariann Kevevári
Mariann Kevevári
2019-03-03T06:51:11+0000
Félnapos program, ha a fantasztikus gyűjteményt szálanként végignézi a látogató! Interaktív, szórakoztató, nagyon tetszett!read more
Gyula Tokai
Gyula Tokai
2019-02-12T21:29:43+0000
A dicsőséges múlt és az értékek örökkévalosaga
Csaba Vilmosné Fekete
Csaba Vilmosné Fekete
2019-02-09T09:59:41+0000
Minél többen menjetek el !!! Aki ismeri, azért, aki pedig nem, azért !
Melinda Pinter
Melinda Pinter
2019-02-03T16:13:46+0000
Elképesztő gyűjtemény, ától cettig minden megtalálható, ami a Beatlessel kapcsolatos. Látványos, interaktív. Legalább másfél órát szánjatok rá, úgy elmegy az idő, hogy észre sem veszitek. És nemcsak rajongóknak! Gratulálok a kiállítás szervezőinek!read more
Zsanett Polgár
Zsanett Polgár
2019-01-06T18:33:17+0000
Totál elveszítettem benn az időérzékemet, pedig nem vagyok óriási Beatles rajongó, szimplán csak szeretem őket :) A kiállítás gazdag, informatív, hangos, rengeteg képpel, videókkal, évente lejátszható albumokkal, parókával, sikításmérővel 🤪, folyamatos kitekintéssel a nagyvilág eseményeire és mérhetetlenül sok, de ötletesen elrendezett ereklyével - imádtam <3read more
Jávori Maresz
Jávori Maresz
2018-12-29T23:20:19+0000
Minden ami Beatles - egyedi darabok, eredeti relikviák, izgalmas helyszínek, érdekes történelmi tények. Csak ajánlani tudom a rajongóknak! 😉read more
Steve Virovecz
Steve Virovecz
2018-12-26T19:27:22+0000
Zseniális helyszín, amit Egerben tett látogatás kapcsán kötelezően ajánlott. :)
Nikula Pál
Nikula Pál
2018-12-16T04:52:43+0000
Beatles forever ! Minden idők legjobb együttese a BEATLES !!!
Tápai Júlia
Tápai Júlia
2018-12-11T19:38:50+0000
itt aranyos kedves vendég látok --gazdag anyagú kiállítás láttam a napokban --tetszett --- sajnos Eger városában valahol elhagytam arany láncom kicsi jáde Buthával..read more
Erzsi Fülöp Erzsébet
Erzsi Fülöp Erzsébet
2018-12-05T17:31:48+0000
Ma voltunk ott. Szuper a kiállítás, csakúgy mint a film😊❤️
Erzsébet Csípai
Erzsébet Csípai
2018-11-18T17:28:22+0000
Igényes átfogó remek összeállítást láthattunk. Érdemes időt szánni a megtekintésére. Köszönjük.
Vincze Árpádné
Vincze Árpádné
2018-11-18T14:47:41+0000
Nagyon jó! Nagyon gazdag a gyüjtemény!
Matuska Timót
Matuska Timót
2018-11-11T14:35:44+0000
It's been an inspirational timetravel journey back to the 60s and 70s. You can see a lot of interesting Beatles products, of course listen to there music, there is even a room where you can play Beatles tunes on a real guitar with an amp. It's a must for fans :)read more
Erzsébet Jakab
Erzsébet Jakab
2018-11-03T05:59:03+0000
Gazdag gyűjtemény, kortörténet, a mai kor technikájával tálalva. Fantasztikus élmény! Kilépve a múzeum ajtaján olyan “ kell meg visszmenni” érzés kerít hatalmába. Mert jó volt, ......read more
Sándor Harmat
Sándor Harmat
2018-10-30T16:53:28+0000
Nagy élmény volt. Ajánlom mindenkinek
Evelin Szonda
Evelin Szonda
2018-10-18T06:22:17+0000
Nagyon részletes és tárgyi emlékekben is bőséges a kiállítás. Jó kis zenék szóltak nézelődés közben... :-) Igazán élveztük.read more
Nikolett Lőrincz
Nikolett Lőrincz
2018-10-17T07:12:17+0000
Szavaim sincsenek rá, elképesztően hangulatos, színvonalas, profi kiállítás. Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki Egerben jár!read more
Krisztina Kaszai
Krisztina Kaszai
2018-10-07T11:06:31+0000
Kedvesek,készségesek és hatalmas gyűjtemény!Gratulálunk
Zoltán Lauscher
Zoltán Lauscher
2018-09-16T11:33:27+0000
Hatalmas, végignézhetetlen, elsőre befogadhatatlan gyűjtemény, amitől végig futkározott rajtam a hideg. Látni kell!read more
Andrea Sastyin
Andrea Sastyin
2018-09-08T16:15:18+0000
Unbelievable place, incredible collection! Been an absolute pleasure to visit, talk to the collector himself, enjoy the unique atmosphere, the fantastic tasteful design of the place, and quality of the items shown are both stunning. Can only highly recommend. And I am not a Beatles fan.. Can only imagine the joy if a fan enters the place 🙂read more
Pohoronszkiné Nagy Erika Katalin
Pohoronszkiné Nagy Erika Katalin
2018-08-26T17:20:35+0000
Fantasztikus volt a kiállitás! Mindenkinek csak ajánlani tudom! aki betêved Egerbe!
Next Reviews

Google Reviews

Filip Arlet
Filip Arlet
09:05 18 Sep 18
Amazing stuff there.
Adéla Pavelková
Adéla Pavelková
21:21 09 Sep 18
Nice place, amazing staff!
Moira Steiner
Moira Steiner
19:15 04 Sep 18
Totally worth it to visit this museum; the place is fantastic, it guides you through The Beatles' history perfectly in a wonderfully ambiented place and it has an amazing collection of the band's objects. I thought it was delightful that someone threw that love and dedication to build the museum. I can only be grateful.
עדי סיון גילדור
עדי סיון גילדור
16:41 18 Aug 18
Great exhibition! We had great time. Thank u
Alan Mackechnie
Alan Mackechnie
22:57 05 Aug 18
Best Beatles museum anywhere, and that includes Liverpool!
See All Reviews