Közép-Európa Beatles múzeuma

Nyolc karral átölelve

Már 5, 2018

Az Egerben található Egri Road Beatles Múzeum hivatalos blogja bemutatja

Fehér Attila

Nyolc karral átölelve

 

Az Egy Nehéz nap éjszakája című film forgatása és bemutatása után, a fiúk ismét útra keltek, hogy körbe koncertezzék a földet. Mindeközben a film élte a saját életét. A bemutatók rendre telt házzal mentek a mozikban. A film dalait tartalmazó album, – melyen csak Lennon-McCartney dalok szerepeltek – világszerte a slágerlisták élén található. Amerikában persze szokás szerint megbolygatták a lemez tartalmát: az albumon csak a filmben elhangzó dalok szerepeltek, kiegészítve a George Martin zenekara által előadott instrumentális átiratokkal.

A United Artist vezetői – miután látták, hogy milyen sikeres lett az általuk korábban nem sokra becsült zenekar és a velük készített film – úgy döntöttek, hogy addig kell ütni a vasat, amíg meleg. Megegyeztek hát Brian Epsteinnel, hogy a következő évben ismét készítsenek egy filmet a fiúk főszereplésével.

A forgató könyv megírását, ezúttal Marc Behnre bíztak, aki aztán egy félig kaland, félig vígjáték típusú film forgatókönyvet készítette el. A film rendezését ismét Richard Lester kapta.

Ebben az időszakban történt, hogy az együttes tagjai rákaptak a Marihuánára, és bizony a forgatás alatt végig szívták a füves cigit. Nagyon nehezen készült a film, hiszen sokszor fáradtan jelentek meg a forgatáson vagy pedig csak a délelőtti órákban lehetett velük forgatni, mert délutánra teljesen betéptek. Lehet, hogy az is közre játszott, hogy nem igazán kedvelték már a filmforgatást, az első filmmel még elégedettek voltak, de tudták, hogy ők nem igazi színészek.

Aztán az is közre játszhatott, hogy már az első filmjük forgatásán kijelentették, hogy nem akarnak bugyuta filmet forgatni, ahol minden ok nélkül dalra kell fakadniuk. Ebben a filmben bizony előfordult, hogy a cselekménytől függetlenül kellett előadni a dalaikat, gondoljunk csak a Ticket To Ride vagy az Another Girl című dalokra, ahol igazán a helyszínt leszámítva semmi sem kötötte a dalokat a cselekményhez, míg az első filmjükben, többnyire apropója volt a dalok előadásának, legyen az egy Tv felvétel vagy épp egy koncert.

Sajnos a film cselekménye sem volt túlságosan sodró. A néző lassan sajnálni kezdheti Ringot, aki abszurdabbnál abszurdabb szituációkba keveredik.

Mind amellett van néhány érdekesebb párbeszéd és jelenet is. Érdekes módon fűzték össze az áldozatnak szánt fiatal lány megmenekülését, a korábbi és az utána következő jelenettel, beiktattak egy szünetet, a két epizód közé.

Bár maguk a dalok nem igazán legnagyobb slágereik, mégis nagyon kellemesek. A címadó Help! akárcsak az első filmnél az első és az utolsó jelenetnél is felhangzik. Ha megkérdeznék, melyik a kedvenc dalom a filmből azt hiszem a The Night Before és a You’re Going To Lose That Girl lenne, amit mondanék, bár a többi dalt is nagyon kedvelem.

A film címe végül Help! lett, elvetve a korábbi javasolt címet. Természetesen siker lett és ismét királyi gála esten történt a bemutatása. A film dalait tartalmazó album is a sikerlisták elején landolt.

Érdekességként megemlítem, hogy a felhangzó instrumentális változatokat Ken Thorne zenekara adja elő, melyek mindegyike egy korábbi Beatles dal feldolgozása, többek között a From Me To You, a You Can’t Do That is felhangzik. A távol keleti étterem jelenetben pedig a Hard Day’s Night című film dalainak egyvelege hallható szitáron, tablán és egyéb keleti hangszeren. Ebben a jelenetben az élesebb szemű rajongók felfedezhetnek egy bakit is, az étterem álló tükrében Paul előbb kezd táncolni Ahme-vel, mint ahogy a jelenetben látható.

Help!

Forgatókönyv: Marc Behn, Charles Wood
Rendező: Richard Lester
Zenei rendező: George Martin
Producer: Walter Shenson
Bemutató: 1965. július 29. London
Magyarországi bemutató: 1979. augusztus 2.

A filmben elhangzó dalok:
Help!,
You’ve Got Hide Your Love Away,
Your Going To Lose That Girl
The Night Before,
I Need You
Ticket To Ride


Minden jog fenntartva – © Fehér Attila engedélye szerint kizárólagosan csak az Egri Road Beatles Múzeum honlapján leközölhető.