Közép-Európa Beatles múzeuma

PLEASE PLEASE ME – Az első Beatles nagylemez története

jan 29, 2018

Az Egerben található Egri Road Beatles Múzeum hivatalos blogja bemutatja

Fehér Attila

PLEASE PLEASE ME

Az első Beatles nagylemez története

 

 

1963 januárjában a Please Please Me kislemez kiadása és sikere után, George Martin úgy gondolta addig kell ütni a vasat amíg meleg.  Így az angliai koncert turnék között behívta a fiúkat az Abbey Road stúdióba, hogy felvegyék első nagylemezüket. Martin ismerte a repertoárjukat, első gondolata az volt, hogy a Cavernben kellene rögzíteni a lemezt, de a rossz akusztika,  és egyéb problémák miatt ezt elvetette.

A felvételre 1963 február 11-én került sor az Abbey Road kettes stúdiójában. Délelőtt 10 órakor kezdték. azt hihetnénk hogy az akkor már sok koncertet adott zenekarnak nagyon könnyen ment a munka, de nem így volt. Délelőtt 10 óra és  13 óra között, mindössze a There’s A Place, az I Saw Her Standing There, című dalokat vették fel többször. Ekkor ebéd szünet, majd folytatódott a munka, amikor A Taste Of Honey, Do You Want To Know A Secret, a There’s A Place és az I Saw Her Standing There  dalokat vették fel.

Délután került a There’s A Place dalhoz  szájharmonika rögzítésre. Az I Saw Her Standing There dal 9 verziójánál volt először hallható Paul híres beszámolása, és a 12 verziónál lett a taps rögzítve. Végül a két verzió keveréséből alakult ki az ismert verzió, a gitár szóló rész is többször változott. Ebben az időszakban rögzítették a Misery című dalt is amit 11 alkalommal próbáltak el. Itt még George gitárjátéka volt hallható a közép részben. Majd ismét szünetet tartottak és felvették a maradék dalokat: az  Anna, Boys, Chains és a Baby It’s You címűt. Érdekes hogy rögzítették a Hold Me Tight című dal első verzióit, amely később a With The Beatles albumon jelenik meg végleges formában.

A nap végére utolsó dalnak hagyták a Twist and Shout című dalt, mivel tudta Martin és a fiúk hogy John ennél dalnál erőlteti meg a hangját legjobban. John egész nap tejet ivott és torokpasztillákat szedett,  George-nak véres hólyagok lettek az ujján, de mivel nagyon fontosnak érezték a lemezt, nem panaszkodtak. A Twist and Shout című dalt, ahogy John megfogalmazta később csak sikítani  tudta, úgy gondolom, hogy méltón megállja a helyét a lemez lezárásaként.

Valamikor este 23 óra környékén volt amikor Martin lenyomta a stop gombot, és befejeződött a felvétel. Bár George Martin munkája még hátra volt, a keverések.

 

 

A dalokról röviden:

 A lemezen 14 dal található, ebből nyolc Lennon-McCartney szerzemény.

 Ez első és utolsó album, ahol McCartney-Lennon van feltüntetve. Az albumra került  még az első két kislemez, a Love Me Do /P.s. I Love You és a Please Please Me/ Ask Me Why dalai is.

Az albumon, mindegyik tag énekel, George kettő, Ringo egy dalt, a többi dalon  John és Paul osztózik.

A dalokat a hamburgi Star Clubban is többször előadták, a kedvenc amerikai dalszerzőik dalai közül válogatták a felvett anyagot.

Az együttes a szokott alapfelállásban játszott. John Lennon ritmusgitár, George Harrison szólógitár, Paul McCartney basszusgitár, Ringo Starr dob. Zongorán és harmóniumon George Martin működött közre a dalok végső formába öntésénél.

A felvételek két sávon készültek monóban, majd sztereóban.

Amerikában először a VeeJay kiadó jelentette meg “Introducing The Beatles” címmel, 1964 január 10-én  a Capitol lemeztársaság csak 1965 március  22-én.

A borítót Angus McBean készítette, a fiúkat az EMI lépcsőház lépcső korlátjánál fotózta le. Később a Red album borítóján is szerepelt. 1969-ben ismét itt készült a Get Back album fotója is, mely végül nem jelent meg.

 A lemezen található dalok:

Az album 1963 március 22-én jelent meg.

A sorszáma:

PMC 1202 mono verzió

PCS 3042 sztereó verzió

Kiadó: EMI Parlophone

Producer: George Martin


Minden jog fenntartva – © Fehér Attila engedélye szerint kizárólagosan csak az Egri Road Beatles Múzeum honlapján leközölhető.