Közép-Európa Beatles múzeuma

EGER : az Egri Road Beales Múzeum blogja bemutatja...

jan 29, 2018

Az Egerben található Egri Road Beatles Múzeum hivatalos blogja bemutatja

Fehér Attila

PLEASE PLEASE ME

Az első Beatles nagylemez története

 

 

1963 januárjában a Please Please Me kislemez kiadása és sikere után, George Martin úgy gondolta addig kell ütni a vasat amíg meleg.  Így az angliai koncert turnék között behívta a fiúkat az Abbey Road stúdióba, hogy felvegyék első nagylemezüket. Martin ismerte a repertoárjukat, első gondolata az volt, hogy a Cavernben kellene rögzíteni a lemezt, de a rossz akusztika,  és egyéb problémák miatt ezt elvetette.

A felvételre 1963 február 11-én került sor az Abbey Road kettes stúdiójában. Délelőtt 10 órakor kezdték. azt hihetnénk hogy az akkor már sok koncertet adott zenekarnak nagyon könnyen ment a munka, de nem így volt. Délelőtt 10 óra és  13 óra között, mindössze a There’s A Place, az I Saw Her Standing There, című dalokat vették fel többször. Ekkor ebéd szünet, majd folytatódott a munka, amikor A Taste Of Honey, Do You Want To Know A Secret, a There’s A Place és az I Saw Her Standing There  dalokat vették fel.

Délután került a There’s A Place dalhoz  szájharmonika rögzítésre. Az I Saw Her Standing There dal 9 verziójánál volt először hallható Paul híres beszámolása, és a 12 verziónál lett a taps rögzítve. Végül a két verzió keveréséből alakult ki az ismert verzió, a gitár szóló rész is többször változott. Ebben az időszakban rögzítették a Misery című dalt is amit 11 alkalommal próbáltak el. Itt még George gitárjátéka volt hallható a közép részben. Majd ismét szünetet tartottak és felvették a maradék dalokat: az  Anna, Boys, Chains és a Baby It’s You címűt. Érdekes hogy rögzítették a Hold Me Tight című dal első verzióit, amely később a With The Beatles albumon jelenik meg végleges formában.

A nap végére utolsó dalnak hagyták a Twist and Shout című dalt, mivel tudta Martin és a fiúk hogy John ennél dalnál erőlteti meg a hangját legjobban. John egész nap tejet ivott és torokpasztillákat szedett,  George-nak véres hólyagok lettek az ujján, de mivel nagyon fontosnak érezték a lemezt, nem panaszkodtak. A Twist and Shout című dalt, ahogy John megfogalmazta később csak sikítani  tudta, úgy gondolom, hogy méltón megállja a helyét a lemez lezárásaként.

Valamikor este 23 óra környékén volt amikor Martin lenyomta a stop gombot, és befejeződött a felvétel. Bár George Martin munkája még hátra volt, a keverések.

 

 

A dalokról röviden:

 A lemezen 14 dal található, ebből nyolc Lennon-McCartney szerzemény.

 Ez első és utolsó album, ahol McCartney-Lennon van feltüntetve. Az albumra került  még az első két kislemez, a Love Me Do /P.s. I Love You és a Please Please Me/ Ask Me Why dalai is.

Az albumon, mindegyik tag énekel, George kettő, Ringo egy dalt, a többi dalon  John és Paul osztózik.

A dalokat a hamburgi Star Clubban is többször előadták, a kedvenc amerikai dalszerzőik dalai közül válogatták a felvett anyagot.

Az együttes a szokott alapfelállásban játszott. John Lennon ritmusgitár, George Harrison szólógitár, Paul McCartney basszusgitár, Ringo Starr dob. Zongorán és harmóniumon George Martin működött közre a dalok végső formába öntésénél.

A felvételek két sávon készültek monóban, majd sztereóban.

Amerikában először a VeeJay kiadó jelentette meg “Introducing The Beatles” címmel, 1964 január 10-én  a Capitol lemeztársaság csak 1965 március  22-én.

A borítót Angus McBean készítette, a fiúkat az EMI lépcsőház lépcső korlátjánál fotózta le. Később a Red album borítóján is szerepelt. 1969-ben ismét itt készült a Get Back album fotója is, mely végül nem jelent meg.

 A lemezen található dalok:

Az album 1963 március 22-én jelent meg.

A sorszáma:

PMC 1202 mono verzió

PCS 3042 sztereó verzió

Kiadó: EMI Parlophone

Producer: George Martin


Minden jog fenntartva – © Fehér Attila engedélye szerint kizárólagosan csak az Egri Road Beatles Múzeum honlapján leközölhető.