fbpx

Közép-Európa Beatles múzeuma Egerben

The BlackBirds

All You Need Is Love

beatles_tribute_central_szinhaz_blackbirds_14A The BlackBirds vitathatatlanul hazánk (és a világ egyik) legjobb Beatles tribute zenekara. Pont.

Nem is kérdés, hogy őket kértük fel arra, hogy múzeumunk hivatalos zenekara legyenek, amire örömmel mondtak igent. Ha bárkinek bárhol lehetősége van őket élőben hallani, ki ne hagyja. A felejthetetlen élmény garantált!

blackbirds.hu


2004. május 13-án, pénteken Magyarországon, Budapesten, egy kicsi – a Cavern Clubra emlékeztető – pubban fellépett négy srác: ekkor adott először koncertet a The BlackBirds Beatles emlékzenekar. (Két nagy B-vel és egybeírva! A név a Beatles együttes Blackbird című dalára utal, magyarul „feketerigók”-at jelent.)

Azóta sok minden történt: ahogy mondani szokás, egyik felkérés hozta a másikat. Sokasodtak a koncertek városi klubokban, vidéki fesztiválokon, céges rendezvényeken; a zenekar sokfelé megfordult országszerte, és ezzel párhuzamosan mindinkább elismert médiumokban jutott szóhoz. A külföldi felkérések sem várattak tovább magukra: a fiúk eljutottak Mallorca szigetére, majd a környező országokba – Ausztriába, Szlovákiába, Romániába -, turnéztak Németországban, Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Dániában és Norvégiában, valamint életükben először eljutottak a tengeren túlra: Kanadába! Ezek után nem váratott magára tovább Anglia sem, ahol első magyarországi zenekarként nagy sikerrel szerepeltek a 2007-es Beatle Week-en, Liverpoolban, ahol három nap alatt hét koncertet adtak. Ezt 2008-ban és 2009-ben is megismételték!

A zenekar elképzelése – a 2004-es alakuláskor és azóta is -, hogy felidézze a legendás Beatles koncertek hangulatát. Az eredeti hangszerek (Epiphone és Fender gitárok, Höfner basszusgitár, a Ludwig dobfelszerelés) és a régi, csöves Fender és VOX erősítők nyújtják a hiteles megszólaláshoz szükséges alapot. Ez önmagában azonban kevés lenne: a Beatles munkásságához való tiszteletteljes és alázatos viszonyulás, a Beatles és általában a zene szeretete az, ami eredetivé tehet egy ilyen produkciót. Az elegáns megjelenés, a korhű színpadi ruházat nem mímelés és utánzás: a fiúk ezzel is megtisztelik a Beatles emlékét, a BlackBirds közönségét, és persze magát az előadást is.

A Beatles együttes dalai mellett a tagok önálló munkássága is szerves részét képezi műsoruknak. Koncertjeiken időnként elhangoznak a régi örökzöldek mellett John, Paul, George és Ringo szóló éveinek remekei is.

A zenekar nem híve a feldolgozásoknak, hiszen feldolgozni akkor érdemes, ha a végeredmény jobb lesz, mint az eredeti… és bizony a keserű tapasztalat: általában azt nevezik manapság feldolgozásnak, amiből kihagynak egy-két jó témát, néhány feleslegesnek ítélt szólamot, vagy egyszerűen megváltoztatják a harmóniákat.
Nyilvánvaló azonban, hogy nem nyomtalanul múlt el idestova 50 év, és azt sem szabad elfelejteni, hogy szemben a fennmaradt stúdiófelvételekkel, egy működő zenekar „élőben” játszik. Ezért a The BlackBirds nem dolgozza fel a dalokat, ehelyett inkább koncertszerűen ad elő mindent. Teheti ezt azért, mert olyan együttes életművét mutatja be, amely még ma is érdekes, értékes, hiteles és aktuális. Ezért adják elő a fiúk a dalokat koncertről koncertre, és hiszik, hogy ennek a zenének, és mindezen túl az igényes „élőzenének” értéke, jövője és semmivel nem helyettesíthető varázsa van.

 107,477 összes látogatás,  8 mai látogatás