fbpx

Közép-Európa Beatles múzeuma Egerben

A zenekar rövid története

All You Need Is Love

Bevezetés

 

A The Beatles – a világ legsikeresebb zenekara – napjainkig közel 2 milliárd lemezt adott el. Többet, mint bárki más.

A Beatles tagjai:

 

John Lennon (ének, ének, ritmusgitár, billentyűs hangszerek),
Paul McCartney (ének, ének, basszusgitár, zongora)
George Harrison (ének, ének, szólógitár)
Ringo Starr /eredeti nevén Richard Starkey/ (dob, ének);

Mindannyian az angliai Liverpoolban születtek.

A zenekar elsődleges dalszerzői Lennon és McCartney voltak.

A zenekar rövid története

 

Első dalaik főként a rock ’n’ roll és rhythm and blues stílusjegyeit hordozták, de jellemző volt rájuk, hogy több stílusjegyet olvasztottak össze zenéjükben. A zenekar erőssége az ének és a vokál minősége volt, de bármilyen műfajban is mérettették meg magukat, szerzeményeiknek mindig volt egy sajátos, csak rájuk jellemző hangzása.

Az ötvenes évek közepén az amerikai rock n’ roll robbanás elértre Nagy-Britannia partjait is. A Liverpoolba, az ország egyik legfontosabb kikötővárosba érkező tengerészek, üzletemberek jóvoltából az angol fiatalság megismerkedett az amerikai rock and roll és rhythm and blues előadók lemezeivel.

John Lennon barátaival 1956 nyarán alakította meg Quarrymen nevű skiffle zenét játszó zenekarát.

Quarrymen-In-Rosebery-Street

1957. július 6-án Liverpoolban egy szabadtéri rendezvényen léptek fel, ahol Lennon találkozott Paul McCartneyval, aki hamarosan csatlakozott hozzájuk. 1958-ban egy ifjú gitáros, George Harrison került az együttesbe.

1960-ban Hamburgba utaztak. Itt döntötték el, hogy ezután a The Beatles néven futnak tovább.

Lennon jó barátja, Stuart Sutcliffe 1960–61-ben szintén velük játszott. A festőnek készülő tehetséges fiú nagy hatással volt megjelenésükre, stílusukra. Menedzserként időnként Allan Williams, illetve Sam Leach dolgozott velük, amíg aztán 1962 elején Brian Epstein véglegesen át nem vette ezt a szerepet.

Epstein segítségével szerződtek az EMI lemezkiadó Parlophone csoportjához. Az ekkor már két éve velük játszó Pete Best nevű dobosukat kénytelenek voltak elküldeni, mert a Parlophone zenei producere, George Martin nem volt elégedett a teljesítményével, helyette Ringo Starr került a zenekarba.

Beatlemánia

Az első igazi áttörésükre Nagy-Britanniában 1963-ban került sor. A jelenséget a sajtó nemes egyszerűséggel Beatlemániának aposztrofálta. Hogy mi jellemezte az őrületet? Sikoltozó, ájuldozó, rajongó lányok hada, hatalmas média felhajtás.

BEATLE FANS AT PARAMOUNT

1964-ben az őrület átterjedt Amerikára, így a gombafejűek számára egyenes út vezetett a világhírnév felé. A korai szerzemények könnyen érthető szövegeik és igényes, új hangzásuk miatt hamar népszerűvé váltak. Persze voltak negatív kritikák is: Frank Sinatra például faragatlannak nevezte a műveiket, míg az idősebb generáció tagjai a lázadó jelképpé váló hosszú hajukra tettek megjegyzést.

Ennek ellenére az 1964-es Billboard lista első 5 helyét a zenekar számai birtokolták. Ezt a mai napig nem sikerült senkinek sem elérni. Ekkora már igazi kultusz övezte a fiúkat. A média követte minden lépésüket, de egész estés filmek is készültek róluk.

1965-ben munkásságuk elismeréseképpen, Wilson munkáspárti miniszterelnök javaslatára a királynőtől lovagi címet kaptak.

A progresszív korszak

1965-ben pályájukon markáns fordulat következett be, megjelenik a Rubber Soul című album, amely zeneileg egy más, addig ismeretlen Beatlest mutat be. Összetettebb, az üzleti szempontokat kevésbé figyelembe vevő zenét produkáltak.Ennek a zenei korszaknak a csúcsa a Revolver, amely számos kritikus szerint is a zenekar legjobb albuma.

Utolsó hivatalos koncertjüket San Franciscóban adták 1966. augusztus 29-én; ezek után inkább már lemezeikre koncentráltak. 

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band című lemezük ismét új korszakot nyitott a műfaj történetében. A korszak új zenei és eszmei irányzatait (pszichedelia, raga-rock, zen, flower-power) magába olvasztó új zenei világot alakítottak ki.

Brian Epstein 1967-es halála után saját kezükbe vették az irányítást, de ez nem hozta meg a várt eredményt. Cégük az Apple folyamatosan veszteségekkel küzdött.

1968 elején Indiába látogattak, majd a mozivásznon a Yellow Submarine című egész estés rajzfilmben szerepeltek.
A Beatles az 1968-as évet egy fantasztikus dupla albummal zárta.

yellow-submarine

Utolsó élő fellépésükre, az Apple székház tetején került sor 1969 januárjában. A koncert felvételei végül a Let It Be albumon jelentek meg 1970-ben.

1969 nyarán vették fel utolsó közös albumukat, az Abbey Road-ot. A négy fiú az évtized végére belefáradt a közös munkába. Paul McCartney 1970 tavaszán jelentette be, hogy a banda nincs többé. A tagok szólóban folytatták a zenei pályafutásukat.

A Beatles egy csoda amely azonban az elődökből táplálkozott, ők összegezték és mondták ki a dolgok lényegét a megfelelő időben és megfelelő helyen. Igen a gyökerekből táplálkozott, az ősi bluesból, a rock and rollból, a hatvanas évek elején kialakult ezernyi liverpooli zenekar által kibocsájtott hangokból. Azt a tényt azonban senki nem vitathatja, hogy a Lennon-McCartney páros korunknak leginvenciózusabb, a maga műfajában forradalmi újításokat alkotó és legtermékenyebb szerző kettőse volt, és marad még hosszú időn keresztül.

Ha te is rajongsz a zenekarért vagy szeretnéd megismerni fantasztikus történetüket, látogass el hozzánk Egerbe a Csiky Sándor utcába a Beatles múzeumba!

Nagylemezek:

Please, Please Me (1963.)
With The Beatles (1963.)
A Hard Day’s Night (1964.)
Beatles For Sale (1964.)
Help! (1965.)
Rubber Soul (1965.)
Revolver (1966.)
Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967.)
Magical Mystery Tour (1967.)
The Beatles (White Album) (1968.)
Yellow Submarine (1968.)
Abbey Road (1969.)
Let It Be (1970.)

 107,913 összes látogatás,  4 mai látogatás